Skip to main content
HOME
Veel mensen vinden het moeilijk om goed met hun geld om te gaan

Klantervaringen

Sinds jaar en dag spannen wij ons met passie in om voor onze cliënten hun financiële zaken op orde te krijgen en/of te houden. Inmiddels hebben wij een zeer uitgebreid en divers cliëntenbestand. Graag delen wij het verhaal van een van onze cliënten met u.

"Warner: ‘Omgaan met geld vind ik lastig, maar Ryan helpt mij daarbij’

“Kijk, er zit een gat in,” lacht Warner (42) terwijl hij zijn rechterhand aandachtig bekijkt. En omdat hij moeite heeft om met geld om te gaan, wordt hij geholpen door Stichting Accurato. Ryan is zijn bewindvoerder en helpt Warner bij zijn geldzaken. “Ik kan het goed vinden met Ryan hoor, hij heeft me gezegd dat ik een televisie mag kopen voor mijn nieuwe kamer.”

In de tuin van de woongroep aan de Planetenlaan in de wijk Sterrenberg, vertelt Warner over zichzelf. Martina, zijn persoonlijke begeleider, luistert mee. “Weet je zeker dat je mijn kamer wilt zien? Het is er echt een troep. Ik ga binnenkort verhuizen naar een andere ruimte. En daar ben ik zo blij om.” In zijn kamer, vlak tegen de muur, staat een aquarium. Warner wijst er trots op. In de bak kruipt een exotisch beestje rond. “Dat is mijn axolotl, een salamander.” Warner opent zijn vriezer en laat een doordrukstrip met blokjes zien. Het zijn diepgevroren muggenlarven voor zijn huisdier. “Wil je mijn nieuwe kamer zien?” We lopen door de gang. Aan het eind is de woning die Warner binnenkort betrekt. Het is ruimer en rustiger, vertelt hij later als we in de tuin praten. Drie jaar woont hij nu aan de Planetenlaan en hij heeft het er naar zijn zin. Hij heeft die dag gehoord van Ryan dat hij vijfhonderd euro mag besteden aan een televisie. “Ryan helpt mij bij het beheren van mijn geld. Dat is prettig omdat ik het niet altijd makkelijk vind met geld om te gaan. Maar soms baal ik stevig als ik poen nodig heb als bijvoorbeeld mijn fiets kapot is. Ik kan dan niet gelijk naar de fietsenmaker omdat ik eerst om extra geld moet vragen. Daarover kan ik echt boos worden omdat ik gelijk over mijn centen wil beschikken.”

Wekelijks vijftig euro
Het liefst had Warner gezien dat zijn vader zijn bewindvoerder zou zijn, maar dat kan niet omdat hij te ver weg woont. Dat hij hulp nodig heeft, weet hij zelf ook wel. “Ik heb tweehonderd euro per maand te besteden. Voorheen kreeg ik dat hele bedrag tegelijk en dan gaf ik het veel te snel uit zodat ik geen geld meer had voor de rest van de maand. Nu krijg ik wekelijks vijftig euro.” En dat gaat veel beter. Hij besteedt zijn geld onder meer aan shag en zijn fiets. Werk heeft hij niet, maar hij verveelt zich geen moment.

Sparen voor een spel
Warner probeert van de vijftig euro die hij per week krijgt te sparen. Kleingeld stopt hij in een potje en als hij genoeg heeft fietst hij naar het tankstation. Daar wisselt hij het om voor biljetten. De benzinepomphouder is blij met het losse geld. “Ik ben nu aan het sparen voor een spelletje voor de Playstation. Dat is een mooi doel toch?” Hij is blij dat Accurato hem per week vijftig euro geeft. “Ik kan het gewoon niet overzien als ik het bedrag voor de hele maand krijg. Nu het per week is, gaat het veel beter.”

Nieuwe televisie
Toch vindt hij het soms vervelend als hij Ryan om geld moet vragen omdat hij iets extra wil kopen. Zoals zijn televisie. “Ik baal daar dan van, maar het is niet anders. Ik ben nu hartstikke blij dat ik een tv mag kopen.” Martina legt uit dat dat komt omdat hij zijn vakantiegeld heeft gekregen, er is dus ruimte in het budget. Warner straalt. Hij ziet uit naar het moment dat hij in zijn nieuwe woning lekker naar zijn nieuwe televisie kan kijken.

Accurato beheert Warners budget en treedt op als beschermingsbewindvoerder. Beschermingsbewind is een maatregel die door de kantonrechter wordt uitgesproken en is vastgelegd in een beschikking. De financiële zaken die Warner goed kan overzien, regelt hij zelf en een deel doet hij samen met zijn bewindvoerder."

Het originele verhaal van Warner is te vinden op de website van zorginstelling Abrona: het-verhaal-van-warner

  088 1666 900

 

Accurato is aangesloten bij de

NBBI logo

de brancheorganisatie voor bewindvoerders